Ziek op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen: wel of niet een attest nodig?

2024.126

 

In Vlaanderen geldt er op 13 oktober 2024, zoals u weet, een primeur: er is geen stemplicht. Wie niet gaat stemmen omdat hij niet wil of omdat hij (bv. omwille van ziekte of een gebrek aan mobiliteit) niet kan, doet dus niks verkeerd. Hij of zij heeft in dat geval dus ook geen ziekte-attest nodig.

Het is niettemin wel nog toegestaan dat wie zelf niet kan gaan stemmen, een volmacht geeft aan een andere persoon om zo van zijn stemrecht (i.p.v. plicht) gebruik te maken. 

En (acute of chronische) ziekte en/of een gebrek aan mobiliteit (door een ongeval of ouderdom) vormen legale motieven om een volmacht te geven. 

In dat geval dient men op het volmachtformulier (voor zo’n formulier zie https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/a95-volmacht) ‘medische redenen’ als motief op te geven en deze medische redenen moeten dan gestaafd worden met een klassiek ziekte-attest.

In Brussel geldt er op 13 oktober a.s. wel nog stemplicht. Iemand die door ziekte niet kan gaan stemmen, moet zich dus wel degelijk nog verantwoorden. 

Ofwel verwittigt hij/zij de gemeentelijke autoriteiten met een ziekte-attest (dat hij bij voorkeur al op de dag van de verkiezingen laat afgeven op het stembureau). 

Ofwel geeft hij/zij een volmacht aan iemand anders en in Brussel is het zo dat de attesterende arts de ziekte op het volmachtformulier zelf moet attesteren (voor zo’n formulier zie https://verkiezingen.brussels/sites/default/files/page_formulaire/Volmachtformulier%20P1.pdf).

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
2 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.132

Criteria voor de geïntegreerde praktijkpremie van 2024: wat verandert er?

 

Op het Verzekeringscomité van september werden de aangepaste criteria voor de geïntegreerde praktijkpremie van de huisartsen vastgelegd. 

Er zijn in 2024 drie nieuwigheden t.o.v. 2023.

Ten eerste wordt de drempel voor de Sumehr verhoogd met 5%. In 2024 dient de verhouding tussen het totale aantal patiënten voor wie een Sumehr beschikbaar is via de digitale platformen en het aantal patiënten voor wie u GMD-honoraria int, dus minstens 60% i.p.v. 55% te bedragen.

2024.131

Nieuwe interpretatieregel inzake orbitale atherectomie

 

Op 25 september 2024 werd een interpretatieregel over orbitale atherectomie gepubliceerd.

Hij is in voege getreden op 1 juni 2024.

Hierna vindt u de integrale tekst ervan. 

 

Rijksinstituut voor ziekte- en Invaliditeitsverzekering. - Interpretatieregels betreffende de lijst van verstrekkingen van vergoedbare implantaten en invasieve medische hulpmiddelen

2024.130

Online seminarie: een audit (naar kwaliteit en veiligheid) en vervolgens een sanctie of zelfs ontslag, kan dat?

 

Datum? Donderdag 17 oktober 2024 van 19u30 tot 21u30

Voor wie? De deelname is gratis voor leden van ASGB. Niet-leden betalen 50 euro.

 

In juni 2024 stonden de (Vlaamse) media er bol van: een Antwerps ziekenhuis zette n.a.v. een audit al haar radiologen op non-actief. 

Later werd er middels een minnelijke schikking zelfs een einde aan de samenwerking gemaakt.