Ziek op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen: wel of niet een attest nodig?

2024.126

 

In Vlaanderen geldt er op 13 oktober 2024, zoals u weet, een primeur: er is geen stemplicht. Wie niet gaat stemmen omdat hij niet wil of omdat hij (bv. omwille van ziekte of een gebrek aan mobiliteit) niet kan, doet dus niks verkeerd. Hij of zij heeft in dat geval dus ook geen ziekte-attest nodig.

Het is niettemin wel nog toegestaan dat wie zelf niet kan gaan stemmen, een volmacht geeft aan een andere persoon om zo van zijn stemrecht (i.p.v. plicht) gebruik te maken. 

En (acute of chronische) ziekte en/of een gebrek aan mobiliteit (door een ongeval of ouderdom) vormen legale motieven om een volmacht te geven. 

In dat geval dient men op het volmachtformulier (voor zo’n formulier zie https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/a95-volmacht) ‘medische redenen’ als motief op te geven en deze medische redenen moeten dan gestaafd worden met een klassiek ziekte-attest.

In Brussel geldt er op 13 oktober a.s. wel nog stemplicht. Iemand die door ziekte niet kan gaan stemmen, moet zich dus wel degelijk nog verantwoorden. 

Ofwel verwittigt hij/zij de gemeentelijke autoriteiten met een ziekte-attest (dat hij bij voorkeur al op de dag van de verkiezingen laat afgeven op het stembureau). 

Ofwel geeft hij/zij een volmacht aan iemand anders en in Brussel is het zo dat de attesterende arts de ziekte op het volmachtformulier zelf moet attesteren (voor zo’n formulier zie https://verkiezingen.brussels/sites/default/files/page_formulaire/Volmachtformulier%20P1.pdf).

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.140

Budget 2025: telefonische consultaties tijdelijk opgeschort om index en groeinorm te behouden

 

Zoals u al kon lezen in de (medische) pers is er intussen door het Verzekeringscomité van het RIZIV een begroting gestemd en ingediend. Enkele weken geleden kregen we hierbij een besparing van 271 miljoen euro op ons bord, waarbij de artsen 70 miljoen euro voor hun rekening dienden te nemen. Technisch gezien gaat het overigens niet om een loutere besparing maar om de correctie van een overschrijding. Daartoe hebben alle partners zich in het akkoord verbonden...

Thumbnail
Dr. Lieselot Brepoels
2024.137

Nieuwe ASGB-voorzitter specialisten: meerdere handen maken lichter werk

 

Het syndicale werk vraagt alsmaar meer inzet en tijd van onze bestuurders en mandatarissen. En dat moet allemaal gebeuren ‘voor, tussen en na’ hun klinische werk (tegen niet meer dan een onkostenvergoeding).

In die context leek het ons opportuun om de tendens te intensifiëren waarbij we het werk over meerdere schouders proberen te spreiden.

We zijn dan ook verheugd dat Dr. Lieselot Brepoels (nucleaire geneeskunde) de rol van voorzitter specialisten van ASGB op zich wil nemen. 

2024.139

Last call voor online seminarie ‘nieuwe premies voor zorgondersteuning van huisartspraktijken’

 

Datum? Donderdag 17 oktober 2024 van 13u tot 15u.

Voor wie? De deelname is gratis voor leden van ASGB. Niet-leden betalen 50 euro.

De deadline om in te kunnen schrijven (14 oktober) nadert, dus wacht niet te lang meer. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@asgb.be (met vermelding van uw naam en RIZIV-nummer). U krijgt dan een bevestigingsmail (met voor de betalende inschrijvingen een vermelding van het te gebruiken bankrekeningnummer).