Supplementenverbod ambulante zorg: wet gepubliceerd, nog KB nodig

2022.174

 

De Wet Diverse Bepalingen Gezondheid die op 9 december 2022 gepubliceerd werd, bevat ook het luik over het supplementenverbod inzake ambulante zorg bij patiënten met verhoogde tegemoetkoming. Aan die patiënten zal dus ook een niet-geconventioneerde arts geen supplementen meer mogen aanrekenen, zodra de wet in werking zal treden.

Dat laatste is nog NIET het geval, want die datum moet nog bij KB bepaald worden. En de minister heeft stellig beloofd dat er voorafgaand aan het tot stand komen van dat KB eerst overlegd zou worden met de artsenvertegenwoordigers. We zijn benieuwd…

Hierna vindt u de integrale tekst van de wet inzake het supplementenverbod.

Publicatie : 2022-12-09

Numac : 2022034363

29 NOVEMBER 2022. - Wet houdende diverse bepalingen inzake gezondheidszorg (1)

HOOFDSTUK 2. - Verbod op ereloonsupplementen voor geneeskundige verzorging aan rechthebbenden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming

Art. 22. Artikel 53 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd door de wet van 18 mei 2022, wordt aangevuld met een paragraaf, luidende:

" § 5. Zorgverleners mogen in geen geval aan de in artikel 37, § 19, bedoelde rechthebbenden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming voor ambulante zorg die zij hen verlenen hogere honoraria of prijzen aanrekenen dan de tarieven die als grondslag dienen voor de berekening van de verzekeringstegemoetkoming.".

Art. 23. Artikel 42 van het koninklijk besluit van 15 januari 2014 betreffende de verhoogde verzekeringstegemoetkoming, bedoeld in artikel 37, § 19, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 17 oktober 2019, wordt opgeheven.

Art. 24. De Koning bepaalt, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de modaliteiten van inwerkingtreding van dit hoofdstuk

 

 

Reacties

Ik zie in dit ontwerp enkel de " rechthebbenden verhoogde tegemoetkoming". En wat met Jan met de pet, waarom onderscheid, waarom deze discriminatie ?

Bob Wilms

Heb dit jaar al meer betaald aan suppleme´nten dan aan de behandeling ondanks mijn verhoogde tegemoetkoming. Een ziekenhuisbacterie van 50,08 bevat 30 € aan supplement als alleenstaande gepensioneerde is dat niet meer te doen. Dokters zijn echte dieven.

Annie Desmet

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2025.157

Psychiatrische zorg op afstand: tarieven gekend voor nieuwe nomenclatuurnummers

 

Op 22 oktober jl. hebben we u al gemeld dat er nieuwe nomenclatuurnummers komen voor de psychiatrische zorg op afstand, zie https://asgb.be/node/28913.

Het gaat om 7 nieuwe nummers die gebruikt moeten worden vanaf 1 december 2024. Vandaag werden de tarieven voor deze nummers bekend gemaakt door het RIZIV.

U vindt ze terug in de pdf als bijlage bij dit bericht.

2024.156

Graag uw mening: voorstander van verplichte derdebetaler of niet?

 

In de Kamer circuleert er een wetsvoorstel dat het toepassen van de derdebetaler verplicht wil maken voor alle patiënten en alle artsen.

U kunt de tekst van het wetsvoorstel (document DOC 56 0144) hier vinden.

Als artsensyndicaat willen wij graag de mening vragen van onze leden over dit voorstel, zodat wij op een degelijke manier de mening ‘vanop het veld’ kunnen overbrengen aan de Kamerleden.

2024.155

Aanpassingen aan de LVZ door KB van 24/10/2024

 

Op 7 november 2024 is een KB van 24/10/2024 verschenen dat een aantal aanpassingen aan de laagvariabele zorg (LVZ) bevat.

 * Voor de jaren 2020 en 2021 wordt de CT-thorax uitgesloten van de laagvariabele zorg.

 * Verstrekkingen bij pasgeborenen worden uitgesloten van de LVZ.

 * Er komen ook enkele technische aanpassingen aan de patiëntengroepen als gevolg van een nieuwe APR-DRG-versie.