ASGB-online-seminarie over de vernieuwde Wet Patiëntenrechten

2024.015

 

Wat ? Na 20 jaar is er een update van de Wet Patiëntenrechten (WPR) op komst. Het desbetreffende wetsontwerp zal weldra door de Kamer goedgekeurd worden en het zou de bedoeling zijn dat het nog dit voorjaar in werking zal treden.

ASGB biedt u de mogelijkheid om kennis te maken met deze vernieuwde versie van de WPR en dit vanuit het standpunt van de arts, dus hoe u er als arts mee om dient te gaan.

Wanneer? Op dinsdag 19 maart 2024 van 19u30 tot 21u30. Accreditering voor ‘ethiek en economie’ is aangevraagd.

Programma? O.a. de volgende zaken zullen aan bod komen: met welke nieuwigheden zal u rekening moeten houden inzake

  • Het informed consent van de patiënt bekomen (wat betekent bv. dat u informatie ‘op maat’ zal moeten geven? Hoe ver moet u gaan inzake de financiële gevolgen van een ingreep?)
  • Het inzage geven in een dossier (wist u al dat de ‘persoonlijke notities’ afgeschaft worden?)
  • Het nakomen van het recht op afschrift
  • Het toepassen van de therapeutische exceptie
  • Het omgaan met een vertrouwenspersoon
  • Het al dan niet bestaan van een voorafgaande zorgplanning
  • ….

Op al deze praktische vragen zal u het antwoord krijgen vanwege onze spreker Prof. Dr. Christophe Lemmens, advocaat-vennoot bij Dewallens en Partners en gastprofessor bij de AHLEC leerstoel U Antwerpen

Hoe inschrijven? Dit online-seminarie staat zowel open voor leden van ASGB als voor niet-leden. Voor leden is het gratis, niet-leden betalen 40 euro. Inschrijven is verplicht en kan door het webformulier in te vullen: . Na inschrijving en/of betaling ontvangt u een bevestigingsmail, op de dag van het seminarie ontvangt u de vergaderlink.

Reacties

No

Beste, wat is de locatie? Dit staat niet vermeld.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.143

Budgetvoorstel 2025 afgeblokt. Wat nu met de telefonische consultaties?

 

Het tijdelijk opschorten van de vergoeding voor telefonische consultaties vanaf 2025 bracht en brengt heel wat commotie met zich mee.

En terecht, want zorgprestaties op afstand (zowel via telefoon, video of andere media) zijn niet meer weg te denken uit het huidige zorglandschap. De toegevoegde waarde van deze consulten wordt unaniem erkend, zowel door patiënten, huisartsen als specialisten. Teleconsultaties zijn namelijk complementair aan fysieke contacten.

2024.142

Budgetvoorstel 2025 geraakt niet door de Algemene Raad

Coup de theâtre: na met het mes op de keel op enkele weken tijd een besparingsoefening van 70 miljoen euro erdoor te moeten jagen, waarbij we o.a. voor de budgetoverschrijding van de telefonische consultaties geen andere optie kregen dan deze voorlopig budgettair op nul te zetten, werd dit door het Verzekeringscomité goedgekeurde voorstel vandaag afgekeurd in de Algemene Raad van het RIZIV (door de regeringsbank).

2024.141

Tegemoetkoming voor neurostimulatoren inzake deep brain stimulation: nieuwe regels vanaf 1/11/2024

 

In het Staatsblad van 14 oktober 2024 werd een MB gepubliceerd i.v.m. de tegemoetkoming voor neurostimulatoren inzake deep brain stimulation. Dit besluit voorziet in nieuwe regels die in voege treden op 1 november a.s.

Tegelijkertijd werd een Verordening gepubliceerd die nieuwe aanvraagformulieren invoert – eveneens vanaf 1 november 2024 – voor deze tegemoetkoming.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de integrale teksten van zowel het MB als de Verordening.