Aanpassing van bepalingen over anesthesie en sedatie uit Kwaliteitswet

2024.079

 

De Wet diverse gezondheidsbepalingen die op 4 juni 2024 werd gepubliceerd, past het hoofdstuk anesthesie en sedatie uit de Kwaliteitswet aan.

Waar gaat het over? Door deze wetswijziging wordt er een uitzondering gemaakt voor alle artsen die zorg leveren voor een patiënt in kritieke toestand met waarschijnlijk levensbedreigende implicaties. 

Er was een uitzondering nodig gezien de laatste update van de wet 'anesthesie én diepe sedatie' voorbehield aan anesthesisten. Voor neonatologen, intensivisten en urgentieartsen was dat niet houdbaar gezien de rechtsonzekerheid waarin ze zouden moeten werken op die manier.

Keerzijde van de medaille is dat deze wijziging de anesthesie-akte wel héél breed open stelt naar alle artsen in een soort ’noodtoestand’.

 

Hierna vindt u de integrale tekst van de gepubliceerde wetswijziging.

Art. 11. In artikel 16 van de wet van 22 april 2019 inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg, gewijzigd bij de wet van 13 november 2023, worden de volgende wijzigingen aangebracht: 

1° de bepaling onder 1° wordt aangevuld met een lid, luidende: "Het eerste en het tweede lid zijn niet van toepassing indien een arts-specialist gezondheidszorg verstrekt bij een patiënt waarbij sprake is van een kritieke urgentie of een kritieke ziekte op voorwaarde dat: a) de portfolio zoals bedoeld in artikel 8, tweede lid, van de betreffende arts-specialist de nodige gegevens bevat waaruit blijkt dat hij beschikt over de nodige bekwaamheid en ervaring voor wat betreft de verstrekkingen inzake anesthesie en diepe sedatie; b) de monitoring van minstens het cardiovasculair en respiratoir systeem van de patiënt gebeurt door een daartoe opgeleid gezondheidszorgbeoefenaar, andere dan de persoon die de verstrekkingen verricht."; 

2° de bepaling onder 3°, c), wordt aangevuld met een lid luidende: "Deze vereiste is niet van toepassing op de verstrekkingen inzake gezondheidszorg zoals bedoeld in punt 1°, derde lid.";

3° het artikel wordt aangevuld met een lid luidende: "Voor de toepassing van dit artikel wordt verstaan onder: 1° kritieke urgentie: een acute situatie waarin een patiënt zich bevindt, waarbij het uitstel van een onmiddellijke verstrekking inzake gezondheidszorg leidt tot waarschijnlijk levensgevaar of waarschijnlijke schade aan ledematen of organen; 2° kritieke ziekte: een ziekte of verwonding die aanleiding geeft of kan geven tot aantasting van één of meer orgaanfuncties, waarbij er een groot risico bestaat op nakende of levensbedreigende achteruitgang van de toestand van de patiënt en die monitoring en specifieke therapie op de eenheid voor intensieve zorg noodzaakt”.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
7 + 7 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2025.003

Online seminarie ASGB : artsen en de nieuwe regels inzake buitencontractuele aansprakelijkheid

 

Datum? Woensdag 12 februari 2025 van 19u30 tot 21u30

Voor wie? De deelname is gratis voor leden van ASGB (lidgeld betaald voor 2025). Niet-leden betalen 50 euro.

 

U heeft er ongetwijfeld al over gehoord of gelezen: op 1 januari 2025 is boek 6 van het nieuwe BW (Burgerlijk Wetboek) in voege getreden. Dat handelt over de zogenaamde buitencontractuele aansprakelijkheid.

2025.006

Telefonische consulten blijven maar de vergoeding zal dalen

 

Zoals u weet, werd in oktober 2024 beslist om de vergoeding van de telefonische consultaties tijdelijk op 0 euro te zetten wegens het ontsporen van het budget. Zo ver komt het gelukkig niet maar de vergoeding ervoor zal wel dalen.

We zijn als ASGB/Kartel altijd het belang blijven inzien van deze prestatie in het kader van een veranderd en digitaliserend landschap. Daarom zijn we de voorbije maanden ook blijven aandringen op het behoud van deze prestatie.

2025.05

Starterspremie voor jonge huisartsen in Brussel: geen VZW-vereiste meer

 

Op 14 januari 2025 is een Besluit van de Brusselse GGC gepubliceerd dat de voorwaarden herschrijft voor het bekomen van een starterspremie door jonge huisartsen die zich in een huisartsenarme zone in Brussel willen vestigen.

Het gaat om een premie van 15.000 euro die al sinds 2022 bestaat, maar toen werd er nog de voorwaarde gesteld dat de jonge huisarts zich in de vorm va een VZW moest vestigen. Zie ook ons bericht hierna van februari 2022: https://asgb.be/node/28321.