Graag uw mening: voorstander van verplichte derdebetaler of niet?

2024.156

 

In de Kamer circuleert er een wetsvoorstel dat het toepassen van de derdebetaler verplicht wil maken voor alle patiënten en alle artsen.

U kunt de tekst van het wetsvoorstel (document DOC 56 0144) hier vinden.

Als artsensyndicaat willen wij graag de mening vragen van onze leden over dit voorstel, zodat wij op een degelijke manier de mening ‘vanop het veld’ kunnen overbrengen aan de Kamerleden.

Graag schetsen we eerst even de huidige situatie

  •     * Vroeger was er een principieel verbod op de toepassing van de derdebetaler behalve in die situaties waarin hij expliciet toegelaten werd
  •     * Sinds 1 jan 2022 is het omgekeerd: de derdebetaler is altijd toegelaten behalve waar hij verboden wordt
  •     * En in bepaalde situaties is er al een verplichting tot toepassing van de derdebetaler, bv. de zgn. sociale derdebetaler bij huisartsen (lees: voor patiënten met verhoogde tegemoetkoming)

 

Wat het wetsvoorstel nu wil doen, is:

  • Voor alle patiënten (dus niet alleen VT-patiënten) en alle prestaties (dus niet alleen huisartsen maar ook specialisten) de derdebetaler verplicht maken

 

Twee vragen aan onze leden :

  • Bent u voor- of tegenstander van de verplichte derdebetaler?
  • Kunt u kort toelichten waarom u voor- of tegenstander bent?
  •  

Gelieve a.u.b. uw antwoord te e-mailen (met vermelding van uw naam en RIZIV-nummer) naar info@asgb.be tegen uiterlijk 18 november a.s.

Reacties

Verplichte derde betaler maakt de zorgen toegankelijk.
Maar enkel toe te laten indien ziekenfondsen àlle facturen betalen, en niet sommige betalingen weigeren alleen maar gemotiveerd met een onduidelijk cijfer. Ik heb op dit ogenblik 167 geweigerde betalingen staan, zonder dat ik weet waarom.

TOM JACOBS

De zorg wordt toegankelijker, misschien wel te toegankelijk. Overconsumptie, verlies aan autonomie (verdwijnen van gezond verstand, afschuiven van eigen verantwoordelijkheid op arts), verhogen van de wachttijden...
"Een ongewettigde afwezigheid op de gitaarles kost meer dan een bezoek aan huisarts, dus patiënten maken winst met naar de dokter te komen... "
Mensen hebben ook geen idee meer wat de zorg kost.
Wat kost het aan de maatschappij als ik .... laat doen / nodig heb?
Derde betalers regeling ok, verhogen van remgeld bij bepaalde zaken misschien ook bespreekbaar?

Cox

veel patiënten schamen zich dat ze maar één tot 4 euro dienen te betalen.... het wordt te gemakkelijk en noopt naar misbruik door de patiënt (en de arts).. verhoogt het de toegankelijkheid ??? ... voor deze zieken wordt nu reeds een derde betalingsregeling verplicht ....... dus nee
En indien ja , op voorwaarde dat we tijdig uitbetaald worden en niet zoals de soc. mutualiteit > 1 m na de feiten en met ongenuanceerde wijzigingen .
en wat met de veel te goedkope huisbezoeken ??? ( vanmorgen chauffage-onderhoud gehad : enkel het starten van hun auto kost reeds 57€ zonder B TW en dan per begonnen uur 875€ , zonder BTW en wij...alles inbegrepen ( vervoer, onderzoek, behandeling , parkeergeld ) 47 euro .... kan dat nog ( iin een grootstad waar het verkleer reeds zo moeilijk is en het parkeren wordt onmogelijk gemaakt door de Good Move ...

Luc D'Hooghe

Tegen: is extra gratis werk voor de arts en komt het respect niet ten goede, pt kan zelf de admin doen

Is een zinloos systeem.
Ernstige tarieven per prestatie en correcte, vlotte terugbetaling zou de regel moeten zijn. De verhouding patient/behandelende geneesheer en omgekeerd, kan daar alleen maar wel bij varen.
Een verplichte derde betaler systeem maakt van de genees- heel en verloskunde naar buiten toe in schijn een gewoon, goedkoop verbruiksartikel.

Frans Goossens

ben tegenstander
Ik heb gekozen voor een vrij beroep!
RIZIV 1.13315.78.004

Van hecken Louis

Totale verknechting van ons beroep met volledig verlies van enige erkentelijkheid !

Paul Vanhouteghem

Ben tegen. Volgens mij lijdt dit tot verhoogde en onterechte zorgvraag vermits er geen enkele( financiele) rem meer bestaat.

Van Engeland Karel

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
14 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2025.157

Psychiatrische zorg op afstand: tarieven gekend voor nieuwe nomenclatuurnummers

 

Op 22 oktober jl. hebben we u al gemeld dat er nieuwe nomenclatuurnummers komen voor de psychiatrische zorg op afstand, zie https://asgb.be/node/28913.

Het gaat om 7 nieuwe nummers die gebruikt moeten worden vanaf 1 december 2024. Vandaag werden de tarieven voor deze nummers bekend gemaakt door het RIZIV.

U vindt ze terug in de pdf als bijlage bij dit bericht.

2024.155

Aanpassingen aan de LVZ door KB van 24/10/2024

 

Op 7 november 2024 is een KB van 24/10/2024 verschenen dat een aantal aanpassingen aan de laagvariabele zorg (LVZ) bevat.

 * Voor de jaren 2020 en 2021 wordt de CT-thorax uitgesloten van de laagvariabele zorg.

 * Verstrekkingen bij pasgeborenen worden uitgesloten van de LVZ.

 * Er komen ook enkele technische aanpassingen aan de patiëntengroepen als gevolg van een nieuwe APR-DRG-versie.

2024.154

Nieuwe premie praktijkbeheer voor huisartsen met verpleegkundige: aanvraagformulier beschikbaar

 

Het RIZIV heeft sinds vandaag, 6 november 2024, het elektronisch aanvraagformulier voor deze premie beschikbaar gesteld. Zie elektronisch formulier.