Beheerscomité RIZIV keurt voorlopige 12den goed, akkoord 2024-2025 blijft overeind
We hebben u dinsdag jl. al gemeld (zie https://asgb.be/node/28940) dat het niet nodig zou zijn om het akkoord 2024-2025 te laten ontbinden, voor zover het Beheerscomité van het RIZIV zijn zegen zou geven over een ingediende begroting van voorlopige 12den.
Die zegen is er gisteren ook gekomen, zo kunnen we u nu bevestigen, en daarmee werd het beoogde doel van de door Kartel (ASGB/GBO/MODES) geïnitieerde opzegprocedure dus bereikt: toezeggingen over een groeinorm van 2,5% en een index van 3,34%.
Er is dus geen reden meer om het akkoord te laten ontbinden. En eerlijk, we hebben het ook liever zo, want dat akkoord bevat toch wel een aantal interessante maatregelen voor 2025 (*), maar blijkbaar was het dus nodig dat we vanuit Kartel (ASGB/GBO/MODES) eerst eens aan de bel trokken.
(*) Het gaat om maatregelen zoals bv. de 16,7 miljoen aan premies zorgondersteuning voor huisartsenpraktijken, nieuwe nomenclatuur voor cholesteatomaheelkunde, het transversale project voor pulmonale revalidatie, en andere maatregelen waar onze vertegenwoordigers al veel energie hebben in gestoken.
We wijzen er nog op dat er van de indexmassa die overeenkomt met 3,34% (lees: in totaal 29.336 duizend EUR) ook al een deel vastligt via KB’s of overeenkomsten. Daardoor zal de effectieve indexering 3,22% bedragen op 1 januari 2025.
“En hoe zit het nu met het besparingsvoorstel dat niet door de Algemene Raad geraakt is? Dat met de telefonische consultaties.”, horen we u al denken. Wel, dat staat los van deze begroting van voorlopige 12den. Er is op dit moment dus nog niets over beslist (dus óók nog niet over het op 0 zetten van de telefonische consultaties). Het is wachten op een begroting vanwege een regering (Vivaldi, Arizona, … of wie weet hoe het politieke schouwspel nog evolueert) om daar meer over te weten.
Het Kartel (ASGB/GBO/MODES) meent alvast dat de outliers inzake de telefonische consulten aangepakt moeten worden zodat het systeem an sich zou kunnen blijven bestaan (en het ereloon niet op 0 gezet hoeft te worden). Er moet ook een duidelijke definitie komen van wat een telefonische consultatie is (en wat niet).
Dat er mogelijk nog niet onmiddellijk correctiemaatregelen doorgevoerd worden, wil overigens niet zeggen dat er niet op de centen gelet moet worden. Wel integendeel, er is en blijft een vastgestelde overschrijding van ongeveer 73 miljoen euro op het artsenbudget, die gecompenseerd moet worden. Hoe langer daarmee gewacht wordt, hoe harder dit terug zou kunnen komen…
Reactie toevoegen