Archief
Nieuw besluit past erkenningsnormen Vlaamse ziekenhuizen aan
Op 18 december 2024 is een Vlaams Besluit van liefst 16 pagina’s gepubliceerd dat aanpassingen doorvoert aan de erkenningsnormen voor diverse diensten, waarvan er ook een aantal voor de artsen van belang zijn.
Naast aanpassingen van taalkundige (bv. arts-specialist i.p.v. geneesheer-specialist) of technische aard (bv. een patiëntendossier dat elektronisch i.p.v. op papier bijgehouden wordt) slaan de meeste aanpassingen op de architectonische normen.
Nieuwe indicatoren voor het voorschrijven van PPI
Op 16 december 2024 is een bericht in het Staatsblad gepubliceerd dat twee indicatoren voor het voorschrijven van PPI door huisartsen invoert. De indicatoren die door de NRKP vastgesteld werden, treden onmiddellijk in voege.
Huisartsen zullen er kortelings een schrijven over ontvangen waaruit zij kunnen afleiden waar ze zich situeren t.o.v. deze indicatoren in de periode vóór de publicatie ervan.
Beheerscomité RIZIV keurt voorlopige 12den goed, akkoord 2024-2025 blijft overeind
We hebben u dinsdag jl. al gemeld (zie https://asgb.be/node/28940) dat het niet nodig zou zijn om het akkoord 2024-2025 te laten ontbinden, voor zover het Beheerscomité van het RIZIV zijn zegen zou geven over een ingediende begroting van voorlopige 12den.
Infosessie 17/12 over hervorming nomenclatuur wordt uitgesteld naar een latere datum
Net nadat we de uitnodiging verstuurden voor onze infosessie op 17 december kregen we te horen dat het Riziv voor de leden van de TGR op hetzelfde ogenblik een update zal geven over de verschillende lopende dossiers i.v.m. de hervorming van de nomenclatuur (ATMC, ACA, Mobius).
Het lijkt ons dan ook logisch om onze infosessie uit te stellen naar een latere datum zodat we u met zekerheid de meest recente gegevens kunnen toelichten. U ontvangt zeker nog bericht over die nieuwe datum.
Nieuwe nomenclatuur gynaecologie voor doorverwijzen naar de MIC-afdeling en eindelijk permanentiehonorarium
In het Staatsblad van 4 december 2024 zijn twee KB’s verschenen i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gynaecologie.
Het betreft een honorarium voor het doorverwijzen van een hoog-risicozwangere naar de MIC-afdeling van een andere verpleegafdeling.
Er wordt eindelijk een permanentiehonorarium gecreëerd voor de verplichte 24/7 permanentie in de MIC-afdeling.
Positieve overlegvergadering redt akkoord al is er nog even voorbehoud
Gisteren heeft de bijzondere vergadering van de Medicomut plaatsgevonden, waarop in het bijzijn van de minister, overleg gepleegd werd over de hangende opzegging van het akkoord 2024-2025, geïnitieerd door het Kartel (ASGB/GBO/MODES).
Nieuwe infosessie over de hervorming van de nomenclatuur op 17 december
Begin dit jaar organiseerde ASGB al een online infosessie over de stand van zaken inzake de herijking van de nomenclatuur. Zie https://asgb.be/node/28780.
Ondertussen zijn de werkzaamheden weer (een beetje) gevorderd en achten we het tijd voor een nieuwe stavaza, in het bijzonder voor wat betreft de ACA-verstrekkingen (actes consultations et associés).
Deze sessie zal online doorgaan op dinsdag 17 december 2024 om 19u30.
POLL: minder index voor behoud telefonische consulten of volledige index?
Vooreerst is het afwachten of er een RIZIV-budget komt voor 2025 dat ons sluitende garanties biedt over het toekennen van onze index en de groeinorm. Intussen biedt dit ons ook een kans om nog enkele aanpassingen voor te stellen.
Het is duidelijk dat het volledig op 0 zetten van de telefonische consulten op heel wat weerstand stuit. Alles behouden (een volledige index én de telefonische consulten) zal niet mogelijk zijn. Er moet dus gezocht worden naar een verschuiving.
Opiniestuk Dr. Brepoels: "Inefficiënties in ziekenhuizen zijn wél ons probleem"
De voorzitter specialisten van ASGB, Dr. Lieselot Brepoels, werd door De Specialist aan de tand gevoeld over uitspraken die gedaan zijn tijdens een debat georganiseerd door BVAS.
Daar was namelijk te horen dat de inefficiënties van ziekenhuizen niet het probleem van de artsen zijn.
"Hoewel ik begrijp waar de boodschap vandaan komt, vind ik dit een zeer problematische zienswijze. De ziekenhuisorganisatie en zijn (in)efficiënties is wel degelijk óók ons probleem, als artsen.", aldus Dr. Brepoels.
Bericht aan de medische raden: enquête honorariumsupplementen en afdrachten
Wij ontvingen vragen over deze enquête (zie brief in de pdf als bijlage bij dit bericht) en of we al dan niet aanraden om deze in te vullen.
Het antwoord is simpel: het is een bonafide enquête, vertrekkende vanuit de NCPAZ na goedkeuring vanuit de artsensyndicaten, en met als doel een correct beeld te krijgen op de supplementen in de ziekenhuizen.
We kunnen niet pleiten dat supplementen essentieel zijn voor het voortbestaan en de investeringen in de ziekenhuizen, als we niet kunnen aantonen over welke bedragen het gaat. We zullen dit dus moeten illustreren.